Rebellen van de Bunnikside

DE REBELLEN VAN DE BUNNIKSIDE
Daar waar het begonnen is

Het avontuur ‘De rebellen van de Bunnikside’ 2019


Toen FC Utrecht op 22 september in Heerenveen met 1-1 gelijkspeelde, vond er in supporterhome Number 4 een gezellige middag plaats. Ruim honderd supporters waren afgekomen op de boekpresentatie van ‘De Rebellen van de Bunnikside’. Veel jongens die meegewerkt hebben aan het boek waren aanwezig. Het was prachtig om alle (oude) verhalen door het supportershome te horen gaan. De deuren gingen om 11.30 uur open en al snel kwamen de eerste mensen binnen om het boek te bemachtigen. Langzaam werd het steeds drukker en om 12.15 uur keken we met zijn allen naar de verrichtingen van ons cluppie in Friesland. In de rust nam de voorzitter van de supportersvereniging Teun den Hartog het woord en opende zo de boekpresentatie. ,,Het is een fantastisch historisch document geworden waar we als club, SV en als supporter supertrots op mogen zijn. Deze jongens hebben heel veel aan de kant gezet de laatste tijd. Het is niet niks om avond aan avond druk te zijn met een boek en om je gezin even naar de achtergrond te zetten. En allemaal om ze onze historie vast te leggen. Het is een geweldig verhaal geworden.’’


Mike vertelde vervolgens een mooie anekdote over een Utrechter die Herman Brood in de trein een lijntje coke aanbood om vervolgens te proberen om zijn kunstwerken te pikken. ,,Dit zijn verhalen die niet verloren mogen gaan. Net als de verhalen van de jongens die nu actief zijn, als de verhalen van de mannen uit de jaren zeventig. Ik denk dat we in dit boek heel veel verhalen hebben opgehaald, en dat bedoel ik letterlijk hoe alles echt gegaan is. Met de kleine details, die je over tien a twintig jaar niet meer zal meemaken. We hebben dit met veel plezier gedaan. Met eer en trots voor de Bunnikside.’’


Bij elke boekpresentatie wordt er een eerste exemplaar uitgereikt, zo ook bij ‘De rebellen van de Bunnikside’. Martin van de Pol, ook wel bekend als Pollie had de eer om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Martin is de grondlegger geweest van de huidige SVFCU. Hij is voormalig SV-voorzitter, erelid en is interim-bestuurder geweest. Daarnaast heeft hij op allerlei gebieden binnen de supportersgroep zijn steentje bijgedragen. Pollie was zichtbaar verrast en vond het een eer. Tegen gelegenheidsreporter Schaapie vertelt hij dat hij er niet op had gerekend en dat hij er wel een beetje trots op is. Hij vertelt met humor:,,Ik heb wel tegen Mike gezegd dat hij het van de week wel even had kunnen zeggen, want dan had ik het boek niet besteld.’’ Schaapie:,,Ah dat maakt niet uit, je kan er altijd nog iemand mee blij maken.’’ Pollie reageert gevat:,,Utrechters en weggeven….’’ Ze liggen allebei in een deuk.



Mooie verhalen zijn er verteld, goede herinneringen zijn er opgehaald en dat FC Utrecht gelijkspeelde in Heereveen heeft de pret geen moment gedrukt. Rond 14.00 uur keerde iedereen huiswaarts. Voor ons, als makers van het boek, is het een bijzondere middag geweest. Het project waar we ruim een jaar met hart en ziel aan gewerkt hebben werd eigenlijk voor het eerst aan ‘het publiek getoond.’ En dan gaan je gedachten toch even terug naar een jaar lang intensief samenwerken. Want intensief was het zeker! Eigenlijk waren Mike en Danny al enkele jaren geleden begonnen. Door verschillende omstandigheden kwam het, na een veelbelovend begin, niet echt van de grond. Vorig jaar kwam Remco om de hoek kijken. Hij werd welkom geheten in de samenwerking en vanaf toen zijn we met zijn drieën in een sneltreinvaart aan de gang gegaan.


Het schrijven van dit boek werd voor ons, naast ons werk, gezin en sociaal leven een ‘way of live’. Elke dag waren we er mee bezig. Was het niet omdat we daadwerkelijk aan het interviewen of aan het schrijven waren, dan voerden we wel één van de talloze telefoongesprekken om alles te overleggen en duidelijk te krijgen. En dat dit zonder noemenswaardige incidenten is gelukt, is iets waar we trots op zijn. Want laten we eerlijk zijn: drie Utregse jochies met een grote bek en een uitgesproken karakter. Dat kan wel eens botsen. En natuurlijk hebben we gebotst, maar we zijn er altijd uitgekomen, omdat we alle drie 1 doel hadden en dat was het boek ‘De rebellen van de Bunnikside’. We hebben alles met plezier gedaan, bijvoorbeeld de interviews met de mannen die de Bunnikside haar beruchte naam hebben gegeven. Het werden avonden om nooit te vergeten. Vaak werd er flink gelachen en soms was er ruimte voor serieuze dingen die gedeeld werden. Naast de jongens van de Bunnikside, waren er de interviews met andere betrokkenen. Allemaal zegden ze probleemloos hun medewerking toe.


Nu is het boek er. En het meest bijzondere van alles is dat we alles zelf hebben gedaan. Van het schrijven tot de vormgeving en van het uitzoeken van de drukker tot het bedenken van een marketingplan. Van het redigeren van de teksten tot het inpakken en versturen van de boeken. We merkten gaandeweg dat veel media interesse hadden in ons boek. Ze hebben de afgelopen tijd dan ook veel aandacht geschonken aan ons boek. Van de Telegraaf tot het AD en van RTVU tot de NUC. Ook landelijk hebben we ons laten zien met een grote voorpublicatie in de Nieuwe Revu. Naast deze traditionele kanalen hebben we ook op Internet veel aandacht gekregen, denk aan websites als footbalculture.com, indehekken.net en voetbalultras.nl. We hebben alles op elkaar afgestemd en het heeft goed gewerkt.


Wij hebben laten zien dat je zonder grote uitgeverij achter je, succesvol een boek kunt uitbrengen. We zijn trots op wat we hebben neergezet, en nemen deze ervaring voor de rest van ons leven mee. De louter positieve recensies en de positieve berichten van de lezers maakt dat het voor ons meer dan geslaagd is. We willen via deze weg iedereen bedanken die meegewerkt heeft aan het prachtige boek ‘De rebellen van de Bunnikside’. Van de Supportersvereniging tot de jongens en van Ronald Kloeg tot onze gezinnen!


We hebben een goede en mooie tijd gehad, maar ook aan elk moois komt een einde. We hebben besloten om geen extra druk te maken. 

Boektrailer ‘De Rebellen van de Bunnikside’ 2019

Al vijftig jaar een gesloten wereld, maar de schrijvers van het boek ‘De rebellen van de Bunnikside’ weten door te dringen tot het hart van de Utrechtse harde kern. Zij vertellen eenmalig openhartig over hun verleden en het heden: rauwe, bijzondere, humoristische verhalen volgen elkaar in rap tempo op. Het waren keiharde hooligans.


Artiest: aCtive

Natuurlijk kon "Een Berg Sport" niet achterblijven!


(Inclusief het gedeelte dat ook na afloop van de uitzending online werd uitgezonden)

Vanmiddag heeft supporter Martin van der Pol het eerste exemplaar van ‘De Rebellen van de Bunnikside’ in ontvangst genomen.


Tijdens de goedbezochte boekpresentatie hebben veel aanwezigen het boek aangeschaft en er wat uit kunnen lezen. De reacties waren uitermate positief!


Vandaag tijdens de boekpresentatie deed onze kersverse verslaggever Schapie met Adje achter de camera een rondje supporters om hun wat vragen te stellen.

Auteurs van de Rebellen van de Bunnikside

Mike Vermeulen


Mike is al van kleins af aan supporter van FC Utrecht en sinds jaar en dag verzamelaar van alles wat met de supporters van de club te maken heeft. Bekendheid verwierf Mike als eigenaar van Bunnikside.nl dat één van de eerste Utrecht websites over het randgebeuren in het voetbal was.




Remco Kraak



Remco, Utrecht-supporter in hart en nieren. Samen met zijn vader, zoontje en een maat is hij vaak te vinden in de Galgenwaard. Bekend is hij vooral van de columns die hij schrijft onder naam R van U voor zijn eigen pagina, SVFCU.nl, Voetbalultras.nl en indehekken.nl. 



Danny van der Linden


In het dagelijks leven is Danny als freelance journalist en redacteur werkzaam voor diverse media. Als sportverslaggever en redacteur volgt hij de regionale sport op de voet. In zijn vrije tijd is Danny sinds jaar en dag in het stadion te vinden als volger van FC Utrecht.




In de media

Recensies



 'In de Hekken', Lars Smit 


Ajax heeft F-Side is niet makkelijk. Feyenoord heeft de boeken van Paul van Gageldonk en Yoeri Kievits en FC Groningen heeft Inside Z-Side. Boeken die vertellen over het echte verhaal. Over de hooligans van het eerste uur. Het rauwe en eerlijke verhaal over mannen die vechten om hun clubkleuren te verdedigen. Mannen die normaal alleen maar negatief in het nieuws komen. Maar de oudste hooligangroepering van Nederland, aldus hunzelf, had nog niet een dergelijk boek. Tenminste, tot nu. Met “Rebellen van de Bunnikside” is er een legendarisch hooliganboek bijgekomen. Over de beruchte hooligans van FC Utrecht. Eentje voor de eeuwigheid.


De Bunnikside

Rebellen van de Bunnikside vertelt over een periode van meer dan 50 jaar. Vanaf het allereerste begin van Hooliganisme in Nederland tot de huidige situatie waarin Hooliganisme bijna onmogelijk wordt gemaakt. Het verhaal begint in de jaren 70 in Utrechtse volkswijken. Jongens van verschillende buurten die met elkaar knokken voor de eer van de buurt en de meeste kerstbomen. En er langzamerhand achter komen dat het eigenlijk veel leuker is om samen te knokken tegen andere steden. En zo wordt de Bunnikside geboren. Een groep jongens die besluiten om de eer van Utrecht te gaan verdedigen in steden door heel Nederland. Van Amsterdam tot Rotterdam en van Maastricht tot Den Bosch (?).


Wat voor iemand van mijn leeftijd, vooral heerst terwijl ik het begin van het boek lees is gigantische verbazing. In een tijd van buscombi’s, massa’s politie en bizarre restricties is het bijna ongeloofwaardig om te lezen wat er vroeger allemaal kon. Alles, namelijk. Supporters reisden gewoon met de trein naar wedstrijden toe. Treinen die overigens, met enige regelmaat, compleet aan stukken worden gesneden door supporters. Op stations ontmoeten ze vervolgens de tegenstanders, of soms ook compleet andere tegenstanders die ook onderweg waren naar een wedstrijd. En hoe de politie hiermee omging? Als er een Utrechter werd opgepakt voor de wedstrijd, stond die vaak voor de rust alweer in het stadion. Het wilde westen van Hooliganisme.


Unieke beelden

Van de bizarre jaren 70 gaat het naar de grotere veldslagen met Feyenoord en Ajax in de jaren 80 en de verscherpte maatregelen in de jaren 90. Iedereen komt aan het woord en alle hoogtepunten en dieptepunten van de geschiedenis van de Bunnikside komen voorbij. De woorden worden aangevuld met unieke beelden. De foto’s van vroeger zeggen misschien nog wel meer dan de verhalen. Unieke stukjes hooligangeschiedenis die je nergens anders ziet. Een ander hoogtepunt van het boek is de eerlijkheid waarmee het geschreven is. Ook ‘tegenstanders’ komen aan het woord. Ook de verliezen worden uitgebreid besproken. Het wordt niet mooier gemaakt dan het is en het is geen opschepperij.


Al met al staat er een boek wat een absolute aanrader is voor alle liefhebbers van voetbalsupporters. Voor elke supporter zit er wel een hoofdstuk in waar zijn club de bijrol speelt. Rebellen van de Bunnikside is herkenbaar voor iedereen die graag het randje opzoekt bij voetbalwedstrijden. Een boek wat echt bij iedereen in de boekenkast hoort te staan.




'Prof. Z.O. Gekaseendeur', een boekenkenner en al jaar en dag schrijver bij het supportersmagazine de Forza 


De Rebellen van de Bunnikside!


Na lang wachten en een paar keer uitstellen kreeg ik deze week “De rebellen van de Bunnikside” te lezen. Om het boek in één woord samen te vatten: “verpletterend”. De schrijvers hebben de tijd goed gebruikt, het boek hanteert een chronologische opzet die begint in de jaren ’70 en eindigt in het heden. Het boek vertelt over het ontstaan van het “hooliganisme” en het ontstaan van de hechte groep de Bunnikside.


Door de jaren heen worden de verschillende generaties beschreven met de voor hun tijd, unieke supporters. Bij, de inmiddels overleden, tijdsbeeldbepalende supporters Bertus, Joppie en Maarten wordt uitgebreid stil gestaan.


Ook supporters van andere clubs en de verhoudingen onderling worden uitgebreid beschreven. Het boek beschrijft de daden van de Bunnikside, een van samenstelling wisselende groep, van de laatste 50 jaar. Het slopen van treinen, de complete anarchie van de jaren ’70, de angstige momenten, de vluchtmomenten, de gevechten, de buitenlandse avonturen en de altijd terugkerende liefde voor club en de stad.


Een boek dat vlot weg leest. De soms hilarische verhalen blijven boeien, de krantenartikelen en uniek beeldmateriaal maken dit boek een “must-have” voor elke voetbalsupporter die geïnteresseerd is in voetbal en supportersactiviteiten.


Met rood-witte groet,


Prof. Z.O. Gekaseendeur


Auteur Paul Vos, bekend van 'Hooligans, 16 openhartige verhalen' 


De Rebellen van de Bunnikside!


‘De Rebellen van de Bunnikside!’ is verplicht leesvoer voor elke voetbalsupporter. De makers van het boek hebben de geschiedenis van de Bunnikside op een meeslepende en humorvolle wijze beschreven. Elke Bunniksider zal zich in de verhalen kunnen herkennen. Ook voor supporters van andere clubs is ‘De Rebellen van de Bunnikside!’ een ‘must read’. De Utrechters vertellen over heroïsche confrontaties met rivaliserende supportersgroepen in binnen- en buitenland. 


‘Er wordt met kettingen geslagen en er staat een Utrechter met een mes te zwaaien. Wat er dan volgt is een ware veldslag op de tribune. Na een paar minuten komt de politie en de Utrechters lopen weg. Er liggen Feyenoorders kermend van de pijn op de grond.’’ Pollie was er ook bij en vertelt dat de Rotterdammers dapper afdropen. ,,De speaker heeft het laatste woord en zorgt voor hilariteit na de knokpartij: ‘Zo jongens, en nu gaan we beginnen met voetballen’.’’

Het gevaar bij dit genre boeken is dat de inhoud bestaat uit een statische en gevoelloze opsomming van onophoudelijk geweld. Natuurlijk, geweld en de Bunnikside zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Echter, de verhalen in ‘De Rebbelen van de Bunnikside!’ zijn op een meeslepende en openhartige wijze geschreven, chapeau! De typische Utrechtse humor, subtiel en cynisch, zal bij de lezer een glimlach op het gezicht toveren.


‘Op een dag gaat de telefoon in het supportershome. Picornie vroeg of ‘die neus’ er ook was. Dat is wel erg, als een Amsterdammer je een neus noemt. Maar goed, hij nodigde me uit om hun supportershome bij de F-side te bekijken……….’

Dan gingen we met de trein naar een uitwedstrijd en dan kwam een psychologe naast je zitten. Ze ging allemaal vragen stellen. Vaag, weet je! Ik weet nog dat Paul een keer met snot uit zijn neus op het raam ‘kuthoer’ schreef, terwijl ze ernaast stond.’’ Zo heeft iedereen in de groep zijn eigen manier van emotie tonen.


De auteurs van ‘De Rebellen van de Bunnikside!’ hebben puik werk geleverd. De afwisseling tussen persoonlijk drama, geweld en kameraadschap maakt dat het boek smakelijk wegleest. De hoogte- en dieptepunten van de Bunnikside volgen elkaar in hoog tempo op. Humorvolle anekdotes maken het boek compleet!


Share by: