2e Generatie

2e Generatie


Begin jaren negentig is er binnen de Bunnikside een verandering gaande. De jongens van het eerste uur gaan steeds rustiger aan doen. Deels komt dit doordat zij zich maatschappelijk gaan ontwikkelen, maar ook wordt ingezien dat door hun toedoen de club een negatief imago heeft gekregen. Het gevolg is dat de clubs minder sponsoren aan zich weet te binden en in het huidige financiële klimaat van het betaalde voetbal in Nederland eindig je dan al snel in de onderste regionen van de Eredivisie.

Veel oudere Bunniksiders vinden dat het roer om moet, maar dit lijdt tot wrijving met een jongere groep Bunniksiders die zich begin jaren negentig tracht te manifesteren. Vooral het idee dat de oudere Bunniksiders het gedrag afkeuren van deze jongere jongens, zorgt voor onbegrip. Deze 2e generatie hooligans kan het niet verkroppen dat het door hun toegepaste geweld wordt afgewezen door mensen die vroeger hetzelfde deden. Het doet de groep besluiten om de Bunnikside te verlaten en zich te vestigen op het naast het uitvak gelegen Vak-J.  

De bewoners van Vak-J zijn grotendeels jongens van begin twintig en waar de oude harde kern voornamelijk bestond uit Utrechters, zie je op Vak-J mensen uit de wijde omgeving komen. Plaatsen als Amersfoort, De Meern,Vianen, Houten en IJsselstein zijn vertegenwoordigd, maar het is vooral een grote groep uit Nieuwegein die zich nadrukkelijk op de voorgrond beweegt. 

Waar de 2e generatie eerst vooral afhankelijk was van de oudere garde, begint ze naar een paar jaar zelfstandig acties te ondernemen. Dit trekt nieuwe geïnteresseerden aan en in de hoogtij dagen bestaat de Vak-J groep uit een kleine tweehonderd man. Inmiddels is het onderlinge wantrouwen tussen de beide generaties verdwenen en geregeld wordt gezamenlijk ten strijde getrokken. Vooral de uitwedstrijden tegen FC Twente, PSV, NEC, NAC en FC Groningen zijn jaarlijks terugkerende hoogtepunten. 

Het Vak-J avontuur komt ten einde, wanneer de Galgenwaard wordt verbouwt en Vak-J wordt omgetoverd tot een gedeelte van de hoofdtribune. De hoge prijzen van de seizoenskaarten, maar meer nog het feit dat het uitvak naar de andere kant van het stadion wordt verplaatst, doet de groep verhuizen naar Vak-U. Ook daar zit men weer naast de uitsupporters en dit wordt pijnlijk duidelijk tijdens een Europacup wedstrijd tegen Legia Warschau. Utrechters worden door Polen bekogeld met vuurwerk en als reactie daarop bestormen ze het veld en vallen het vak van de bezoekers aan. Aangezien dit hele tafereel live op televisie is te zien, kondigt FC Utrecht direct strenge maatregelen aan. Als de UEFA dan ook nog besluit FC Utrecht zwaar te straffen, krijgt een grote groep Vak-U bewoners uit represaille een stadionverbod.

Hoewel dit bij veel jongens hard aankomt, valt dit alles in het niets bij het plotseling overlijden van Maarten Kroon in 2003. Onder massale belangstelling wordt afscheid genomen van Maarten, die voor velen een voorbeeld was in zijn onvoorwaardelijke trouw aan de club, moedige optredens,vriendelijk karakter en spitsvondige humor. Aangezien veel leden van de 2e generatie inmiddels de dertig zijn gepasseerd, wordt ook door een gedeelte van hen de maatschappelijke situatie belangrijker gevonden dan het hooliganisme. 


Share by: