Sloop Galgenwaard

In 1970 gingen de profsecties van DOS, Elinkwijk en Velox op in een nieuwe fusieclub FC Utrecht, dat vanaf dat moment Galgenwaard als thuisbasis had. Tot 1970 voldeed het stadion uitstekend. Vanaf de jaren zeventig bleek de verouderde accommodatie niet bestand tegen het voetbalvandalisme waar Nederland en Utrecht mee geconfronteerd werden.

Bovendien was de afstand tot het veld te groot en het aantal zitplaatsen en overdekte plaatsen veel te klein. De wielerbaan moest verdwijnen en de veiligheid vergroot. Het afscheid van het stadion haalde op 20 april 1981 de internationale pers. FC Utrecht speelde die dag tegen PSV de laatste wedstrijd in de oude Galgenwaard. Het had een feestelijk afscheid moeten worden, maar na afloop werd het stadion door supporters eigenhandig gesloopt.

 

Als jochie van 3 heeft Peter van de Vlag (de zoon van oud-speler Henk van der Vlag) de sloop van Galgenwaard door supporters ‘mogen’ meemaken. Hij was met zijn ouders meegekomen naar het oude stadion voor de thuiswedstrijd tegen PSV (0-0) waarna alles kort en klein werd geslagen voor de ogen van het verbijsterde zoontje. Peter weet het nu, bijna 25 jaar later nog haarfijn te vertellen.


‘Voor mij was het destijds een nachtmerrie. Links en rechts werden de banken gesloopt, de doelpalen braken als luciferhoutjes af en vlogen in een ommezien uit de grond. Die beelden zijn me altijd bijgebleven.

Ook zijn vader zit destijds niet veilig, want tot zelfs in de kleedkamer waren supporters doorgedrongen. ‘Ineens werden de ruiten stuk geslagen, we hebben ons niet kunnen douchen en zijn in onze trainingspakken gevlucht. En dat allemaal omdat Cees Werkhoven in zijn onschuld had laten omroepen dat ‘de supporters na afloop hun gang mochten gaan.’

‘Er is die middag voor tonnen schade veroorzaakt, en dat bij een armlastige club.’

Supportersvereniging FC Utrecht

De SupportersVereniging FC Utrecht (SVFCU) is de officiële supportersvereniging van FC Utrecht en vertegenwoordigt met ruim 5.500 leden een aanzienlijk deel van de Utrechtse achterban.

Lid worden?