Niet joden maar homo's moeten boos zijn

Een stel FC Utrecht-fans met een gebrekkig gevoel voor humor zong op 5 april tijdens de wedstrijd tegen Ajax over SS’ers en brandende joden. Smakeloos en niet gepast. Dat vindt ook E.T. - al 15 jaar seizoenskaarthouder van de Bunnikside. Toch is de ophef over de ‘antisemitische’ leuzen volgens hem overdreven en misplaatstOm de week gebeurt er iets héél bijzonders in de Amsterdam ArenA: keer op keer scanderen tienduizenden Ajax-fans dat ze joden zijn. En dat terwijl de overgrote meerderheid niet eens joods is! Wat een ontroerende steunbetuiging. Je suis Charlie was er niets bij.

Wat we daar dus wel uit kunnen concluderen: het gezang van voetbalsupporters moet je niet serieus nemen. Niet als ze positief zijn over joden – want daar wordt echt niet het joodse geloof bedoeld – en ook niet als ze negatief zijn over joden. Het is gewoon een domme bijnaam die Ajax-fans koesteren.

Op 5 april zongen een aantal FC Utrecht-supporters de volgende tekst: “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS, en samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best.” Een slechte tekst, want SS rijmt niet op best. Daarnaast is het niet grappig en - zoals al eerder gezegd - smakeloos. Maar is het ook antisemitisch? Absoluut niet.

Ter vergelijking: PSV-supporters noemen zichzelf ‘boeren’. Dat is verschrikkelijk voor de tegenstanders. Probeer maar eens iets kwetsends over boeren te zingen. Een van de creatiefste oplossingen van het FC Utrecht-publiek is het spreekkoor “En ze gaan met de trekker weer naar huis, ze gaan met de trekker, ze gaan met de trekker, ze gaan met de trekker weer naar huis.” Nu zouden agrarische belangenorganisaties moord en brand kunnen schreeuwen over deze schandelijke stereotypering van boeren (alsof zij geen auto kunnen betalen!), maar we begrijpen allemaal dat FC Utrecht-fans geen principiële bezwaren tegen boeren hebben. Het is weer heel simpel: als PSV’ers zich boeren noemen en wij moeten tegen PSV, dan gaan wij vanavond lelijke dingen over boeren zeggen. Was er recent maar een massamoord op boeren gepleegd, dat had gegarandeerd een mooie plek in het repertoire gekregen. Maar ja, die is er niet, en dan kom je uit bij trekkers. Je moet wat.

Als Ajax bijvoorbeeld “de gele kanaries” als bijnaam hadden gehad dan hadden andere supporters groepen waarschijnlijk iets over vogelpest geroepen, dat geel de kleur is van urine en daarover liederen gezongen. Hadden we dan van Marianne Thieme een aanklacht of betoog gehad in de media of van de Nierstichting of steungroep van incontinente bejaarden?

Als de tegenstanders géén bijnaam hebben, zoals het geval is bij FC Utrecht zelf – dan komt het op creativiteit aan. Op diezelfde zondag 5 april was de vondst van het Ajaxpubliek: “Het zijn de homo’s, ja echt, de homo’s van Utrecht.”

Naar aanleiding van de ‘antisemtische’ liedjes tijdens de wedstrijd op 5 april legde de KNVB Utrecht een boete op van €10.000,00 en het spelen van de volgende wedstrijd van Ajax met een lege Bunnikside. Bijzonder is dat de club, scheidsrechter en andere KNVB-medewerkers die aanwezig waren hebben verklaard niets te hebben waargenomen tijdens de wedstrijd. Maar een enkel filmpje op internet was bewijs genoeg voor bovenstaande gevolgen. Het OM zegt niemand te kunnen vervolgen omdat niet duidelijk was wie hebben meegedaan aan de spreekkoren.

Er zijn diverse belangrijke mensen in het land die zich over deze kwestie hebben uitgelaten. Bijvoorbeeld hoogleraar Rechtswetenschap, Jan Brouwer. Hij windt zich erover op dat FC Utrecht heeft toegezegd dat seizoenskaarthouders op een andere plek dan de Bunnikside toch naar de wedstrijd tegen Ajax kunnen komen kijken. Hij vindt dat Utrecht daarmee de straf niet serieus neemt en minachting toont naar de bond. Ook Hans Knoop van Stichting Bestrijding Antisemitisme zegt dat: “Loyaliteit gaat naar raddraaiers en niet naar mensen die beledigd zijn” en “Het zou de club sieren de straf te accepteren.”

Wellicht zijn beide mensen vergeten hoe het rechtssysteem werkt (bijzonder voor een hoogleraar rechtswetenschap) en hoe men in de Tweede Wereldoorlog met joden om ging (bijzonder voor iemand van stichting antisemitisme). In de oorlog kregen Joodse mensen een Jodenster en allerlei andere vreselijke consequenties. Waarom? Puur omdat ze Joods waren!

De ‘antisemitische’ leuzen zijn niet gehoord tijdens de wedstrijd door de club, KNVB en het OM. De personen zijn ook niet te traceren geweest. Toch mag ik - naar de mening van de heren Brouwer en Knoop - deze wedstrijd (waarvoor ik keurig vooraf betaald heb) niet bezoeken. Ik heb me keurig gedragen, niets met deze spreekkoren te maken, maar toch zou ik niet naar deze wedstrijd toe mogen? Waarom? Puur omdat ik op de Bunnikside een seizoenkaart heb? Klinkt aardig vergelijkbaar, of lijkt dit maar zo?

Tevens is het nog steeds zo in Nederland dat er iets bewezen moeten worden voordat je iemand kan veroordelen of straffen. Blijkbaar ben ik al veroordeeld door deze personen gezien mijn seizoenkaart op die tribune.

Als ik me heel graag op zou willen winden over voetbalgezang, dan zou ik het spreekkoor van de Ajax supporters kiezen. Deels vanwege de foute klemtoon, maar vooral omdat dit geen metafoor is. FC Utrecht heeft geen roze shirts, de supporters pronken niet met de mannenliefde, er is echt geen enkele aanleiding om over homo’s te beginnen. De gedachte achter het spreekkoor lijkt: we willen iets stoms over jullie zeggen, en homo’s zijn stom, dus we noemen jullie homo’s.

Dat is écht erg, omdat het wijst op oprechte homohaat, terwijl de teksten over joden overduidelijk niet voortkomen uit een diepgewortelde hekel aan het Joodse geloof. En dat – iemands intentie – is nogal belangrijk als je uit wilt vogelen of je gekwetst moet zijn. Een goede vriend kan “klootzak” zeggen zonder dat je je gekwetst voelt, omdat je weet dat hij het niet meent, terwijl dezelfde tekst uit iemand anders mond juist weer wel pijnlijk kan zijn. Het gaat om wat iemand bedoelt, niet om wat iemand zegt. Joodse belangenorganisaties die aangifte hebben gedaan kunnen zich beter druk maken om degenen die écht iets tegen Joden hebben.

Moeten homogroeperingen dan boos worden? Nee. Laten we accepteren dat er een heleboel domme, smakeloze mensen zijn en ons daar verder niet al te druk over maken.

Gegroet, E.T.

Supportersvereniging FC Utrecht

De SupportersVereniging FC Utrecht (SVFCU) is de officiële supportersvereniging van FC Utrecht en vertegenwoordigt met ruim 5.500 leden een aanzienlijk deel van de Utrechtse achterban.

Lid worden?