FC Utrecht

Zoals de naam al aangeeft, afkomstig uit Utrecht. Deze stad, met bijna 270.000 inwoners de vierde van Nederland, ligt in het hart van het land.

Adriaanse, Blaauw, Cabo, Groenendijk, Hildebrand, Lelieveld, Nieuwenhuys, Steen Olsen, Teunissen, Van Oudenallen, Van Stijn Basisopstelling Feijenoord: Hasil, Israel, Kindvall, Laseroms, Moulijn, Romeijn, Treijtel, Van Duivenbode, Van Hanegem, Wery, Wim Jansen

Oprichting
FC Utrecht werd opgericht in 1970. De club ontstond na een fusie tussen de drie betaalde voetbalclubs in Utrecht: DOS (opgericht in 1901 en landskampioen in 1958), Velox (opgericht in 1902) en Elinkwijk (opgericht in 1919). DOS had zich het seizoen daarvoor ternauwernood gehandhaafd, waardoor FC Utrecht onder leiding van trainer Bert Jacobs in de eredivisie van start kon gaan. Galgenwaard diende als thuishaven.
Competitie
De eerste competitiewedstrijd werd op 19 augustus 1970 in Rotterdam gespeeld tegen Feyenoord. Jan Groenendijk bracht FC Utrecht nog op een 0-1 voorsprong, maar uiteindelijk werd met 4-1 verloren. Na de fusie heeft FC Utrecht altijd in de hoogste afdeling gespeeld. In de competitie was een derde plaats in het seizoen 1980- 1981 de beste prestatie.

De slechtste noteringen behaalde FC Utrecht in de jaren 1975, 1994 en 1996, toen de club in de competitie afsloot op een vijftiende plaats. De laatste drie seizoenen eindigde FC Utrecht met respectievelijk een vijfde, zevende en achtste plaats steevast in de subtop van de eredivisie.

Europees voetbal
In de jaren tachtig plaatste FC Utrecht zich regelmatig voor een Europees bekertoernooi. De eerste keer was in 1980 toen FC Arges Pitesti de tegenstander was. FC Utrecht maakte indruk door winst tegen aansprekende Europese tegenstander zoals HSV en Dynamo Kiev. Na de uitschakeling door Real Madrid in 1991 duurde het tien jaar voordat FC Utrecht opnieuw Europees voetbal afdwong. Regelmatig werd de tweede ronde bereikt, maar FC Utrecht plaatste zich nog nooit voor de derde ronde van een Europees bekertoernooi.

Bekervoetbal
FC Utrecht speelde vier keer in de finale van het nationaal bekertoernooi. De eerste keer was in 1982. FC Utrecht won in Galgenwaard met 1-0, maar was zes dagen later kansloos tijdens de terugwedstrijd in Alkmaar, waar AZ met 5-1 zegevierde. 6 Juni 1985: Drie jaar later was Galgenwaard het decor voor de bekerfinale tegen Helmond Sport. FC Utrecht was vooraf de uitgesproken favoriet tegen eerstedivisionist Helmond Sport. Toch werd het een moeizame avond, want pas in blessuretijd kopte John Van Loen FC Utrecht naar de winst. Daarna duurde het tot 2002 voordat de naam van FC Utrecht weer het affiche van de finale sierde.

Supportersvereniging FC Utrecht

De SupportersVereniging FC Utrecht (SVFCU) is de officiële supportersvereniging van FC Utrecht en vertegenwoordigt met ruim 5.500 leden een aanzienlijk deel van de Utrechtse achterban.

Lid worden?