Erop of er onder in Breda 8 Mei 1994

Midden jaren 90 was sportief gezien niet de beste periode van onze club.  Nadat in 1992 nog, onder leiding van koning Ab, Europees voetbal werd gehaald zakte de club in de jaren erna af. Waarbij er eigenlijk ieder jaar wel degradatievoetbal werd gespeeld. 

Toch zien veel  supporters die periode wel als een hele mooie tijd. De saamhorigheid toen was groot. En de uitwedstrijden waren meestal 1 groot feest. Ook al was de kans op een nederlaag erg groot.

Iedereen kent het verhaal van d-day wel. Op 5 mei 1996 moest FC Utrecht in Enschede winnen om niet te degraderen. FC Twente was in die tijd een middenmoter. FC Utrecht won daar totaal onverwacht en bleef in de eredivsie. Waarna in Utrecht het roer omging en er eigenlijk nooit meer echt degradatievoetbal werd gespeeld.

Aan het eind van het seizoen 94/95 stond FC Utrecht ook al op degraderen. Op de voorlaatste speeldag ontmoeten FC Utrecht en Sparta elkaar in de Galgenwaard. Beide clubs waren op dat moment nog nooit gedegradeerd, en beide clubs hadden aan 1 punt voldoende om in de eredivisie te blijven. Het resultaat was een salonremise om nooit te vergeten. Slechts 1 keer werd er op doel geschoten in die wedstrijd. Door de oude Wlodi Smolarek die de bal verkeerd raakte. Na afloop bestormden woedende fans de hoofdingang van ons stadion. Persoonlijk heb ik dat nooit zo begrepen. Voetbal is nu eenmaal oorlog en alles is geoorloofd.


Ik wil meer informatie over deze video's »


Maar waar ik over wil schrijven is over het seizoen 93/94. Het was sportief gezien wederom geen best seizoen en op de laatste speeldag was FC Utrecht nog niet zeker van lijfsbehoud. De laatste wedstrijd was de uitwedstrijd naar NAC. Deze club was in die periode bezig aan een opmars. Na jaren in de eerste divisie gespeeld te hebben, was het gepromoveerd en had zich genesteld als een degelijke middenmoter.

FC Utrecht had nog een punt nodig om zich veilig te spelen. Maar een punt halen in Breda was voor onze club geen gemakkelijke opgave. De noodzaak hiervan was in ieder geval bij de supporters wel duidelijk. De 600 toegezegd kaarten voor het uitvak waren binnen een paar dagen weg. In kroegen waar traditioneel veel supporters kwamen werden pamfletten opgehangen om massaal naar Breda af te reizen om onze club te steunen. Er zou, zoals in die tijd wel vaker gebeurde, bij het home verzameld worden. Om daarna gezamenlijk per Auto naar Breda af te reizen.

Het resultaat mocht er zijn. Het plein voor het home stond bomvol met mensen en auto’s. Het was een mooi gezicht om die stoet met auto’s te zien vertrekken. Al naar 20 km, bij Culemborg hadden we de eerste sensatie van de dag. Ineens werden we van de linkerkant in de berm ingehaald door een maat van ons. Alvorens die in de sloot belande. Wat die aan het doen was, is mij tot aan de dagt van vandaag onduidelijk. Tientallen auto’s stopten om de jongens te helpen.

Daarna kon de stoet weer verder. Hoewel de groep nu in 2 groepen was verdeeld mocht het de pret niet drukken. Halverwege de reis werd er massaal bij een tankstation gestopt. Daar gebeurde iets wat de mensen die erbij waren nooit zullen vergeten. Ajax speelde die dag een uitwedstrijd in Tilburg. Dat ligt dus grotendeels op dezelfde route. Wij stonden met een paar honderd man dus bij een tankstation. Op dat moment kwam de spelersbus van Ajax langs. De buschauffeur maakte een behooriijke inschattingsfout. Hij ging er vanuit dat wij Ajax supporters waren. De bus remde af en begon te toeteren. Dit werkte natuurlijk als een rode lap op een stier. Alles wat los zat vloog richting die bus. Waarna mensen de auto insprongen en voor de bus gingen rijden. Vervolgens namen ze vaart af waardoor de bus wederom het doelwit werd van vele Utrecht supporters die vanuit hun autos de bus bekogelden.

Eenmaal in Breda aangekomen, bleek de andere groep keurig op ons te wachten. Er was afgesproken om bij het ziekenhuis te verzamelen om daar als 1 groep naar het stadion te lopen. Ik schat dat er in totaal ongeveer 1000 man zich hadden verzamed. Op een gegeven moment liet de harde kern van NAC zich zien. Zij hadden echter al snel door dat er voor hun die dag geen enkele eer te behalen viel. Vlakbij het stadion werd de 2e benzinepomp van de dag vakkundig leeg geroofd door de supporters. De politie wilde een maat van ons oppakken die een bosje bloemen in zijn hand had. Deze politie agenten hadden echter al snel door dat zij redelijk omsingeld waren en dat een arrestatie slecht voor hun gezondheid zou zijn.

Eenmaal bij het stadion werd duidelijk hoeveel mensen er eigenlijk geen kaart hadden voor de wedstrijd. Het was een chaos voor de ingang van het uitvak. Met nog een paar minuten te gaan werden de mensen nerveuzer. Dit leidde op een gegeven moment tot een bestorming van het uitvak. In mum van tijd zat het uitvak echt bomvol. Al snel besloot de politie het buffervak ook maar open te gooien.

Ook het buffervak zat bomvol maar dit mocht de pret niet drukken. Iedereen in het uitvak voelde, dit was onze dag. Voor zover ik me kan herinneren was dit de eerste echte degradatiewedstrijd. De sfeer was super in het uitvak. Dit is onze dag. Al in de 13e minuut maakte Pieter Bijl de 0-1. Het uitvak barstte uit zijn voegen. Nog geen 2 minuten later maakte John Lammers gelijk.

Er was echter geen man over boord. Ook bij deze stand waren we veilig. In de 2e helft maakte Edwin de Kruijff al snel de 1-2 waarna het feest in het uitvak los barstte. NAC moest nu 2 keer scoren en dan waren de standen op de andere velden ook nog gunstig voor ons. In de 83e minuut maakte een toen Hooydonk gelijk. Hij maakte een buikschuiver precies voor het uitvak. Die buikschuiver zou later zijn handelsmerk worden. Maar op die dag had die er spijt van denk ik. Ales vloog naar zijn hoofd en supporters probeerden het veld te bestormen maar de ME die voor het uitvak stond verhinderde dat. Uiteindelijk bleef het bij die 2-2. FC Utrecht wist zich veilig. En het werd een dag om nooit te vergeten.

OudvakJ

Bekijk hier de Foto's 


Supportersvereniging FC Utrecht

De SupportersVereniging FC Utrecht (SVFCU) is de officiële supportersvereniging van FC Utrecht en vertegenwoordigt met ruim 5.500 leden een aanzienlijk deel van de Utrechtse achterban.

Lid worden?