Ajax - FC Utrecht Fietsketting in de meer 1976

Hoewel het voetbalvandalisme al een paar jaar aan de gang was, werd televisiekijkend Nederland hier pas op 24 oktober 1976 voor het eerst mee geconfronteerd. Zo kwam Ajax-supporter L. na Ajax-Utrecht vlak voor zevenen thuis, beantwoordde de vraag van zijn moeder "En, waren er nog rellen?" met een "Nee hoor, niks gebeurd" en installeerde zich voor de televisie.Omdat de vader van L. die avond zijn verjaardag vierde, zat de huiskamer vol met visite. L. had zijn voorgeschoven flesje bier nog niet naar zijn mond gebracht, toen een nog jonge Mart Smeets de eerste door een NOS camera vastgelegde voetbalrel aankondigde. Een seconde later werd het beeld geheel gevuld door L.,die druk bezig was om met zijn linker arm een aantal met een gigantische fietsketting uitgedeelde klappen af te weren. Veertig kilometer verderop zat Ajacied R. met het zweet op zijn voorhoofd naar dezelfde beelden te kijken. Naast hem keken zijn vader en moeder mee. Zijn vader liet op dreigende toon weten dat zoonlief zijn laatste Ajax-wedstrijd zou hebben gezien als hij zich ooit met dit soort taferelen zou bezighouden. Zoonlief zweeg, de NOS in stilte dankend dat zij de acties van R. niet interessant genoeg hadden gevonden om aan het Nederlandse volk te vertonen.

In 1976 bestonden er nauwelijks veiligheids-maatregelen bij Nederlandse voetbalwedstrijden. De incidenten van de afgelopen jaren werden door de KNVB en de overheid nog niet serieus genomen. Dat hield in dat er vrijwel geen hindernissen waren opgeworpen om confrontaties met andere supporters-groepen te kunnen aangaan. De Utrecht-supporters hadden in die tijd de meest beruchte aanhang en lieten weinig na om dit keer op keer te bewijzen. 


Ajax tegen FC Utrecht 7-0; Utrecht supporter gaat Ajax supporter met ketting te lijf op het veld in De Meer - 24 oktober 1976

Op die bewuste zondagmiddag vonden ze dat het eens tijd was voor iets nieuws. De omstandigheden waren er naar: De Meer was lekker gevuld en de TV-camera’s stonden stand-by. Vlak voordat de spelers het veld opkwamen, klommen er een paar Utrechters over het hek van vak N, renden over het veld naar de F-Side en maakten voor het vak uitnodigende gebaren om ook op het veld te komen. Het publiek in De Meer hield de adem in, dit hadden ze nog nooit meegemaakt. De paar agenten die er waren, wachtten op hun orders; waarschijnlijk hebben ze die nooit gekregen, want ze lieten zich niet op het veld zien. De uitnodiging van de Utrechters werd door een paar F-Siders gretig aanvaard. Binnen een paar seconden hadden de supporters L. en N. zich over het hek heengewerkt en renden naar de Utrechters toe. Die hadden dit blijkbaar toch niet verwacht want ze wisten niet hoe snel ze weer naar hun eigen vak terug moesten sprinten, op hun hielen gezeten door L. en N. 

Dit was voor een reusachtige Utrechter reden om zich ook op het strijdtoneel te begeven. Met een behoorlijk aan de maat zijnde fietsketting in zijn rechter hand rende hij de ongewapende L. en N. tegemoet. L. en N. besloten hierop de Utrechter met z’n tweeën aan te pakken, maar de uitvoering hiervan werd bemoeilijkt door de gigantische fietsketting. De Utrechter zwaaide hier als een gek mee om zich heen en bleef daardoor onbereikbaar voor de schoppen en klappen van L. en N.In de tussentijd waren ook de Ajacieden P., R. en (als laatste) F. het veld opgegaan. 

Ook P. had zijn fiets niet op slot gezet en zwaaide zo vervaarlijk met zijn ketting, dat de eerste de beste Utrechter die hij tegenkwam het op een lopen zette. En zo renden ze achter elkaar het hele veld over, totdat P. Ajax-doelman Heinz Stuy tegen het forse lijf liep. Omdat P. nogal ontzag had voor de enige keeper ter wereld die in drie Europacupfinales nimmer gepasseerd was, leverde hij bij hem desgevraagd zijn fietsketting in. Mogelijk valt deze ketting nu aan een muur van een bistro in Driehuis te bewonderen.


Een FC Utrecht 'supporter' achtervolgt hier een Ajax-aanhanger met een stuk ketting in de hand.

Supporter R. had als slachtoffer een vlak voor de eretribune rennend lid van de Bunnikzijde als slachtoffer uitgekozen en was deze in volle ren op zijn nek gesprongen. En zo lagen daar in een vol stadion temidden van de zojuist op het veld verschenen spelers twee jeugdige fans op de grasmat te rollen, slechts enkele meters verwijderd van het voltallige Ajax-bestuur en vele VIP’s. Op dat moment besloot een breedgeschouderde suppoost in actie te komen. Met een geoefende beweging greep hij zowel de Utrechter als R. in het nekvel en sleepte ze de catacomben binnen. Daar liep op dat moment ook de van zijn ketting ontdane P. rond. In het binnenste van De Meer liet de suppoost de beide kemphanen los en wees de drie fans de buitendeur. Omdat de beide Ajacieden toch wel respect voor de Utrechter hadden, werd niet van de gelegenheid gebruik gemaakt om hem buiten het stadion alsnog zijn vet te geven. 

En dus scheidden de supporterswegen zich hier en begaven ze zich weer naar hun eigen vak. Supporter F. ging het op het veld het minst goed af. Hij had nog maar een paar seconden gras onder zijn schoenen of er kwam al een beveiligingsman op hem afrennen. F. koos gelijk eieren voor zijn geld, spurtte terug en klom in recordtijd over het hek van vak G. Helaas waren ook toenertijd de hekken al van scherpe uitsteeksels voorzien, zoals F. tot zijn schrik ondervond.

Zijn kortstondige avontuur eindigde dan ook met een scheur in zowel zijn broek als zijn been. In het gevecht tussen L. en N. en de grote Utrechter met ketting viel weinig voortgang te ontdekken. Toen een Ajax-speler de kemphanen dan ook verzocht om weer naar de tribune te gaan omdat ze nu eindelijk wel eens een keertje wilden gaan voetballen gaven ze hier gretig gehoor aan. En zo beklommen de fans weer de hekken van hun eigen vak en werden daar als ware helden binnengehaald.

Ondanks dat het "gevecht" op zich weinig voorstelde, was de impact hiervan geweldig. Heel Nederland sprak schande over die vandalen, voor het eerst werden hierover Kamervragen gesteld en de autoriteiten begonnen zich nu ook officieel ongerust te maken. Uiteraard werden ook de voorpagina’s van de kranten gehaald. Helaas werden de feiten hier nogal verdraaid. 

Bron: DAS

Supportersvereniging FC Utrecht

De SupportersVereniging FC Utrecht (SVFCU) is de officiële supportersvereniging van FC Utrecht en vertegenwoordigt met ruim 5.500 leden een aanzienlijk deel van de Utrechtse achterban.

Lid worden?